Monday, July 21, 2025
Google search engine
HomeSol ManşetKuzey Kıbrıs’ta fiber altyapı için ortak adım

Kuzey Kıbrıs’ta fiber altyapı için ortak adım

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknolojik dönüşümün öncüsü olacak fiber internet yatırımları için sektörün önde gelen üç internet servis sağlayıcısı (ISP), “Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ)” modelinin ülke için en uygun çözüm olduğunu duyurdu.

Lifecell Dijital (Turkcell Ev İnterneti), Vodafone Evde Operations Ltd. ve Netonline Bilişim Ltd. tarafından yapılan ortak açıklamada, geçtiğimiz yıl Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) koordinasyonuyla başlatılan “Her Eve Fiber” projesinin olgunluk aşamasına ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, 2024 Eylül ayında Bakanlar Kurulu kararıyla bir komisyon kurulduğu ve bu sürece Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Telekomünikasyon Dairesi, Merkez Bankası ve ilgili diğer kurumların aktif katılım sağladığı belirtildi.

150 Bin Haneye Ulaşacak Proje Hazırlandı

Yapılan çalışmalar kapsamında 100 bin hanenin mevcut fiber altyapı durumu analiz edilirken, 150 bin haneye ulaşacak kapsayıcı bir altyapı planı oluşturuldu. Devletin mevcut altyapılarının verimli kullanılması, Telekomünikasyon Dairesi’nin omurga altyapısından yararlanılması ve mevcut bakır kabloların kamu mülkiyetinde kalması esas alınarak detaylı bir proje hazırlandı.

Avrupa Örnek Alındı

İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde başarıyla uygulanan OAŞ modelinin, KKTC için de en verimli çözüm olduğu kaydedildi. Bu model sayesinde söz konusu ülkelerde fiber kullanım oranlarının Avrupa ortalamasının yaklaşık %20 üzerinde olduğu belirtilerek, ortak yatırım yaklaşımının sürdürülebilirliğe ve kapsayıcılığa katkı sunduğu ifade edildi.

“Şeffaf İhale ve Rekabetçi Yapı Şart”

ISP’ler, yatırım sürecinin şeffaf bir ihale modeliyle yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek, OAŞ’nin yalnızca toptan hizmet sunan bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Böylece perakende hizmet sunacak tüm servis sağlayıcıların eşit koşullarda erişim sağlayabileceği belirtildi.

Ortak açıklamada, Türk Telekom A.Ş.’nin projede yer alacağı yönündeki gelişmelerin takip edildiği, ancak hangi modelle ilerleneceğinin net olmadığı ifade edilerek, herhangi bir modelin benimsenmesi durumunda dahi tüm sürecin adil, şeffaf ve rekabete açık olması gerektiği vurgulandı.

Yerli Firmalar: “Hazırız”

Açıklamada, yerli firmaların yalnızca altyapıya değil; sağladıkları istihdam, hizmet kalitesi ve teknik birikimle de projeye büyük katkı sağlayabileceği belirtildi. Bu doğrultuda, kamu yararını önceleyen, teknik yeterliliği ve yatırım sürdürülebilirliğini esas alan bir şartnameyle sürecin başlatılması çağrısı yapıldı.

“Bilişim Adası” Vizyonu İçin Ortak Hareket Şart

Söz konusu üç ISP, KKTC’nin “Bilişim Adası” vizyonuna ulaşabilmesinin ancak kamu, özel sektör ve tüm paydaşların ortak akıl ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.

Kamuoyuna yapılan bu çağrının sonunda şirketler, bilgi ve tecrübelerini ülkenin hizmetine sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

En Popüler

en_USEnglish