Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üçüncü dünya ülkesi vatandaşı çalışanların izinlerinde yeni düzenleme yapıldığı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’nın 9. maddesinin 2. fıkrası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, iş gücü piyasası ihtiyaçlarını gözeterek çalışma izinlerinin türleri, süreleri ve izinlendirme yöntemlerini belirleme; mevcut uygulamaları değiştirme veya kaldırma yetkisi vermektedir.
Bu çerçevede, Bakanlığımız tarafından tarım, hayvancılık ve inşaat sektörlerinde çalışmak üzere ön izinle ülkemize gelen 3. Dünya Ülkesi vatandaşları ve geldikleri ülkelere ilişkin yürütülen değerlendirme çalışmaları tamamlanana kadar aşağıdaki geçici uygulamaların yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir:
- Tarım, Hayvancılık ve İnşaat Sektörleri Arasında Yatay Geçiş Yapılabilecek.
28 Temmuz 2025 tarihinden itibaren; tarım, hayvancılık ve inşaat sektörlerinde çalışan ve çalışma izni süresinin ilk yılını doldurmuş 3. Dünya Ülkesi vatandaşları, bu üç sektör içerisinde farklı bir iş yerine geçiş (yatay geçiş) yapabileceklerdir. Bu sektörler dışındaki yatay geçiş başvuruları kabul edilmeyecektir.
- Tüzükteki İstisnai Durumlar Geçerliliğini Koruyacak
Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nün 30. maddesinin 9. fıkrasında belirtilen ve bir yıl bekleme süresi aranmayan durumlarda, Çalışma Dairesi müfettiş raporları dikkate alınarak mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda işlem yapılmaya devam edilecektir.
- Bangladeş Uyruklular İçin Ön İzin Başvuruları Askıya Alındı
28 Temmuz 2025 itibarıyla, Bangladeş uyruklu çalışanlara yönelik tüm sektörlerde, işverenler tarafından yapılacak ön izin başvuruları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınacak yeni bir karara kadar kabul edilmeyecektir.
- Türkmenistan Uyruklular İçin Sektörel Kısıtlama Getirildi
28 Temmuz 2025 tarihinden itibaren, Türkmenistan uyruklu işçiler için ev hizmetleri sektörü haricinde tüm sektörlerde yapılacak ön izin başvuruları, ikinci bir duyuruya kadar kabul edilmeyecektir.
Bu düzenlemeler, KKTC iş gücü piyasasının etkin yönetimi, sektörel denge ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak geçici süreliğine yürürlüğe konulmuştur. Süreç içerisinde gelişmelere göre yeniden değerlendirilecektir.”