Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen depremlerin Silivri açıklarında meydana gelen 6.2’lik depremin artçısı olduğunu söyledi.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde son iki günde 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Bugün meydana gelen deprem İstanbul’da da hissedildi.
Jeoloji Profesörü Şener Üşümezsoy, 4.3’lük depremden dakikalar önce yaptığı açıklamasında “İstanbul’da büyük bir deprem korkusu yok” ifadelerini kullandı.
Üşümezsoy, “2 kırılmayla 7’lik deprem riski bitti. İstanbul’da büyük deprem korkusu yok” dedi.
“Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında fay yok”
Üşümezsoy, Kumburgaz çukurundaki fay hattının Silivri’ye doğru uzandığını ancak Büyükçekmece’de sona erdiğini söyledi. Üşümezsoy, “Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında orta sırtı kesen herhangi bir fay yok. 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra artçıların tamamı bu hatta dizildi, var olduğu söylenen orta sırt fayında tek bir artçı bile olmadı. Bu da orada fay olmadığı anlamına gelir” dedi.
2002’den beri aynı görüşte
Prof. Üşümezsoy, “Hep Adalar Fayı deniyordu ama bu fayda da depremden sonra hiçbir artçı meydana gelmedi. Orta sırt, Çekmece’den başlayıp Avcılar ve Küçükçekmece’ye kadar uzanıyor ve denizde devam ediyor. Bu sırtı kesen bir fay olduğu iddia ediliyordu. Eğer o fay kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olur deniyordu. Ancak yapılan ölçümlerle fayın 10 kilometrelik derinliğe sahip olduğu, 6.5 büyüklüğünde deprem yapabileceği anlaşıldı” diye konuştu.
Kumburgaz çukurundaki fayın 30 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre derinlikte kırıldığını ifade eden Üşümezsoy, “Bu durum 2002’den beri söylediğim teoriyi doğruluyor. Ayrıca Kumburgaz çukurunun doğusunda iddia edilen başka bir fayın izine rastlanmamıştır” dedi.
6.3 büyüklüğündeki depremin artçısı
Üşümezsoy, Silivri ile Yeşilköy arasında iki ayrı fay kırılmasının söz konusu olduğunu belirtti. “Eğer tek fay kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olur, iki ayrı fay kırılırsa 6’nın üzerinde iki deprem meydana gelir ve toplam enerji olarak 7’lik depremden yaklaşık 30 kat daha az enerji açığa çıkar” dedi.
Orta sırtın her iki yanındaki bölgelerde stres birikimi yaşandığını ve bunun sonucunda depremler meydana geldiğini ifade eden Üşümezsoy, “Gemlik Körfezi’nin güneyinde, Orhangazi’nin hemen doğusunda gerçekleşen deprem normal bir fay aktivitesidir. Bu fay Gemlik’i ya da İznik Körfezi’ni tehdit edecek bir fay değildir. Bu deprem, 6.3 büyüklüğündeki depremin artçısıdır ve Kuzey Marmara fay sisteminin bir parçasıdır” diye vurguladı.
Üşümezsoy son olarak, “Halk arasında İznik’te Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunun kırılacağı söyleniyor ancak bu doğru değil. O fay normal bir faydır ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kolu değildir” dedi.