Söz konusu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi hükümet tarafından oy çokluğuyla reddedilirken, Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşimin yarın saat 10.00’da yapılacağı duyuruldu.
Genel Kurul’da ayrıca “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi” oybirliğiyle kabul edildi. Bunun yanında, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu (Değişiklik) Yasası” da açık oylamada 42 kabul oyuyla yasalaştı.
Genel Kurul’da, Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin oluşturulan özel komitenin çalışmaları da ele alındı. Sunuşlar bölümünde, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi gündeme taşındı.
CTP Milletvekili Ürün Solyalı, öneri hakkında söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Hükümeti adım atmamakla eleştiren Solyalı, yasa önerisinin ekonomik boyutunun acilen ele alınması gerektiğini belirtti ve ivedilik konusunda destek istedi.
UBP Milletvekili Sunat Atun ise önerinin kendilerine ulaştığını, bir haftalık süre talep ettiklerini ve ortak bir çalışma grubu kurulmasını önerdi. CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, bedel konusunun aciliyet taşıdığını, diğer başlıkların ise birlikte ele alınabileceğini ifade etti. Ürün Solyalı ise önerinin ivediliğinden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
CTP Milletvekili Ongun Talat’ın gençlerin mağdur olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Solyalı, Meclis çalışmalarının sona ermesine az bir süre kaldığını ve mağduriyet yaşanmaması adına önerinin ivedilikle ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Oy Birliğiyle Kabul Edilen Yasa Tasarıları
Genel Kurul’da “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesi yapılarak oybirliğiyle kabul edildi.
Aynı şekilde, “Suç Gelirlerinin Aklanmasının, Terörizmin Finansmanının ve Kitle İmha Silahlarının Yaygınlaşmasının Finansmanının Önlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesi de tamamlanarak oybirliğiyle onaylandı.
Komitede ivedilikle görüşülen “Mücahitlerin Tazmini ile Gazilerin Hak ve Menfaatlerinin Belirlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere kabul edildi. Yasa önerisi madde madde görüşüldü ve oybirliğiyle yasalaştı.
Ayrıca “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”ne ilişkin komite raporu da ele alındı. İlgili öneri, madde madde görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşim yarın saat 10.00’da gerçekleştirilecek.