Emine Gül ÖZER
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı kayıplarda ciddi oranda artış yaşanırken, sağlıklı beslenme, spor, sigarasız ve stressiz bir yaşam ile düzenli doktor kontrolleri büyük önem arz ediyor.
13-24 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak öne çıkıyor ve bu haftada beslenme, stresten uzak durmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vatandaşın bilinçlenmesi ve bilgilendirilmesi adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Hayati organlarımızdan biri olan kalp sağlığı noktasında kimi vatandaş bilinçli davransa da, kimileri hayatı umursuzca yaşıyor.
Beslenme ve spor konusunda pek çok yurttaş hemfikir olsa da, rutin kontroller sadece olası bir rahatsızlık halinde yapılıyor.
KIBRIS, bu konuda vatandaşa mikrofon uzatarak görüşünü sordu.
Vatandaş ne dedi?
Salih Demir:
“Sağlık yönünden memnun değiliz ki rutin kontrollerimizi yaptıralım. Hastaneden bir randevu almaya çalışıyoruz, aylarca sürünüyoruz. Kalp sağlığı için kaç defa MR’dan randevu almaya çalıştım alamadım, artık Türkiye’ye gidiyorum kontrollerim için. Sağlığımı hiçbir zaman ihmal etmemeye özen gösteriyorum. Ara sıra sağlıksız besleniyorum ama genel olarak özenli biriyim. Tütün ürünleri zaten kullanmam. Kalp sağlığında en önemli şeyin sinir ve stresten uzak durmak olduğunu düşünüyorum. Mümkün mertebe uzak durmaya çalışıyorum.”
Bahire Kızmazoğlu:
“Kalp sağlığıma olabildiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Bu bağlamda haftada 2-3 defa, 45- 55 dakika yürüyüş yapıyorum. Olabildiğince sağlıklı beslenmeye çalışıyorum ama sinir- stresten uzak durmak imkansız, hayatımız sinir stres içerisinde. Rutin kontrollere gelecek olursak yılda 1 kere muhakkak yaptırıyorum.”
Hasan Koç:
“Ben kalp sağlığıma dikkat ediyorum, bu anlamda spor yapıyorum, her şeyi yememeye özen gösteriyorum ve sağlıklı besleniyorum. Kalp sağlığını stres çok tetikliyor, uzak durmaya çalışsak da bir şekilde stresten kaçamıyoruz. Düzenli kontrollerimi yaptırmıyorum. Senede 1 defa gitmek yeterli fakat ben 2-3 senede bir gidiyorum. Maalesef vakit bulamıyorum.”
Hasan Demir:
“Ben olabildiğince kalp sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum. Biliyorsunuz ki dünyada birçok bitkide, sebzede bir takım ilaçlar oluyor, mümkün olduğunca her şeyi kendi bahçemde yetiştirmeye çalışıyorum. Kendimce bunları yapıyorum, elimden geldiğince spor yapıyorum. Normalde de spor eğitmeniyim. Küçük bir bebeğim olduğu için şu an ona yoğunlaştım ama spora geri döneceğim. Kalp sağlığını en çok sinir ve stres tetikliyor, bu ülkede veya Türkiye’de özellikle son zamanlarda sinir stres seviyemizi normal tutmak mümkün değil. Rutin kontrolleri yaptırıyor muyum, düzenli olarak yaptırmıyorum. Başka kontrollere gittiğimde ekstra kan alındığında bakılmasını istiyorum. Senede 1 defa yaptırılması gerektiğini bilmiyordum, bundan sonra dikkat edeceğim.”
Süreyya Korkmazer:
“Kalp sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum. Beslenme açısından özellikle yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmaya özen gösteriyorum. Doğal ve organik beslenmeye çalışıyorum. Et, tavuk, yumurta kısmını kendimiz üretip tüketiyoruz, Kıbrıs’ta buna imkanımız var çok şükür. Spor yapamıyorum, günlük çalışma rutinimiz olduğu için ikisi birden bizi zorluyor. Sinir ve stresten uzak durmaya çalışıyoruz fakat duramıyoruz. Zaten sen 1-2 senede bir rutin kontrollerimizi yaptırmaya da özen gösteriyoruz.”
Fatma Faiz:
“Kalp sağlığı haftasındayız ama benim kalp sağlığıma iyi baktığım söylenemez. Bu anlamda düzenli beslenmiyorum, tütün ürünleri kullanıyorum fakat gayet iyiyim. Geçmişte kanser yaşadığım için her yıl düzenli olarak rutin kontrollerimi yaptırıyorum. Başıma onca şey gelmesine rağmen neden bu şekilde devam ettiğimi bilmiyorum ama bu düzeni de seviyorum.”
Savaş Karagöz:
“Ben hayatımda sigara içmedim, içki içmedim. Yaşım 75, gençliğimde bolca spor yaptım. Kalbimle ilgili sorunum yok. Hâlâ bir meşgale bulur ve çalışırım. Bu yaşta sağlıklı olmamı, geçmişte yaptığım sağlıklı beslenmeye ve spora bağlıyorum. Düzenli kontrol yaptırıyorum dersem yalan olur, bir sorun yaşamadığım için gitmeye de gerek duymadım. Bu ekonomik şartlarda zaten muayene olmak da zor. Bir muayene en az 3-4 bin TL’den başlıyor, tahlil isterse rakam 8-10 bin TL’ye tekabül ediyor. Senede bir defa yaptırsak yeterli fakat yaptırmıyoruz.”
Hamit Çalışkan:
“Mümkün olduğu kadar kalp sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum. En kısa mesafeye dahi arabayla giderdim, artık yürüyorum. Balığı severim, sürekli denize açılırım, hem de temiz hava alırım. Fazla oturmuyorum, mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzı benimsiyorum. Bu memlekette ne kadar stressiz kalınırsa, o kadar stresten uzak durmaya çalışıyorum. Ayrıca minyatür sanatçısıyım, beynimi sürekli yoruyorum ki başka şeylere odaklanmasın. 74 yaşındayım, düzenli kullandığım bir hap bile olmadı çok şükür. Rutin kontrollere gelecek olursak, yaptırmıyorum. Eminim çoğu kişi de yaptırmıyordur. Bundan 15 sene önce bir kalp krizi geçirdim. Sinirden, stresten dolayı geçirdiğim bir rahatsızlıktı. Bunun üzerine kontrollerimi aksatmadan yaptırıyordum ama ne zamanki atölyemi açtım, başka noktalara odaklandım, stresten uzak kaldım, kontrolleri bıraktım. Çünkü kalp krizini en çok yaşam stresi tetikliyor. İnsanlar acaba aldığım aylık yetecek mi? Tahlil yaptırırsam cebimdeki para yetecek mi? Bu parayı tahlile verirsem, evin eksiklerini halledebilecek miyim düşüncesi insanları yiyip bitiriyor zaten. Yaşam stresinden uzak durdum, yaşadığımı anladım. O yüzden kalbini seven stresten uzak dursun.”