Sunday, July 27, 2025
Google search engine
HomeCumhurbaşkanı Sivil Toplum Örgütleri İletişim DanışmanıAkça: Yasa Önerisi hazır, bir an evvel Meclis’ten geçmeli!

Akça: Yasa Önerisi hazır, bir an evvel Meclis’ten geçmeli!

Cumhurbaşkanı Sivil Toplum Örgütleri İletişim Danışmanı ve Denktaş Derneği Genel Başkanı Latif Akça, Rauf Raif Denktaş (Anısını Koruma ve Yaşatma) Yasa Önerisi’ni kamuoyuyla paylaştı.

Akça, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yasa önerisinin hazır olduğunu ve gecikmeden Meclis gündemine alınarak onaylanması gerektiğini vurguladı.

İlgili yasa önerisinin içeriği şu şekilde:

“GENEL GEREKÇE

Kıbrıs Türk Toplumunun varoluş mücadelesini başlatan, bu müdahalenin yıllarca öncülüğünü yapan ve Kıbrıs Türk Toplumunu, en zor günlerinde her koşul ve ortamda başarı ile savunan ve bu niteliğiyle liderlik vasfını kazanan Rauf Raif Denktaş’ın anısını yaşatmak, onun saygınlığını kalıcılaştırmak, gelecek kuşakların belleklerinde Rauf Raif Denktaş adının yer etmesine ve her zaman toplumuyla birlikte anılmasına olanak yaratmak amacıyla bu konularda düzenlemeler yapan ve bağlayıcı kurallar içeren Rauf Raif Denktaş (Anısını Koruma ve Yaşatma) Yasa Önerisi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. Önerinin 1’inci maddesi ile Yasanın Kısa İsmi düzenlenmiştir.
Madde 2. Önerinin 2’nci maddesi ile Yasanın amacı düzenlenmiştir.
Madde 3. Önerinin 3’üncü maddesi ile Yasanın kapsamı düzenlenmiştir.
Madde 4. Önerinin 4’üncü maddesi ile Rauf Raif Denktaş’ın resimlerinin asılması kurala bağlanmış ve bu konuda gerekli tüm önlemleri alma görevi Bakanlar Kuruluna verilmiştir.
Madde 5. Önerinin 5’inci maddesi ile Rauf Raif Denktaş Müzesi kurulması yönünde düzenleme yapılmıştır.
Madde 6. Önerinin 6’ncı maddesi ile Yönetim Kurulunun oluşumu ve Rauf Raif Denktaş Müzesi ile Anıtına ilişkin kurallar düzenlenmiştir.
Madde 7. Önerinin 7’nci maddesi ile Rauf Raif Denktaş Müzesi ile Anıtının gelirleri ve bu gelirlerin harcanmasına ilişkin kurallar düzenlenmiştir.
Madde 8. Önerinin 8’inci maddesi ile Rauf Raif Denktaş’ın mücadele içinde geçen ve toplumun mücadelesi ile özdeşleşen yaşamı ile ilgili olarak gerekli yayınların yapılması yönünde Bakanlar Kurulunca önlem alınması öngörülmüştür.
Madde 9. Önerinin 9’uncu maddesi ile Bakanlar Kuruluna tüzükle düzenleme yetkisi verilmiştir.
Madde 10. Önerinin 10’uncu maddesi ile yasayı yürütme yetkisi bakanlar kuruluna verilmekle birlikte Yasanın daha iyi uygulanmasına olanak sağlamak amacıyla, bu yetkinin Bakanlıklara devredilebileceği öngörülmüştür.
Madde 11. Önerinin 11’inci maddesi ile Yasanın yürürlüğe giriş tarihi düzenlenmiştir.

 

RAUF RAİF DENKTAŞ (ANISINI KORUMA VE YAŞATMA) YASA ÖNERİSİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

1- Kısa İsim

Bu Yasa, Rauf Raif Denktaş (Anısını Koruma ve Yaşatma) Yasası olarak isimlendirilir.

2- Amaç

Bu Yasanın amacı, Kıbrıs Türk Toplumunun lideri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurucusu ve varoluş mücadelesinin öncüsü Rauf Raif Denktaş’ın adını ölümsüzleştirmek, varoluş mücadelesindeki icraatları ve anılarının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması ve kuşaktan kuşağa yaşatılmasını sağlamaktır.

3- Kapsam

Bu Yasa, Rauf Raif Denktaş Müzesi ve Anıtının yöntemi, korunması, bakım ve onarımı ve bu amaçla Yönetim Kurulu oluşturması, görev, yetki ve sorumluluğu, çalışma usul ve esasları ile Rauf Raif Denktaş isminin yaşatılmasına ilişkin kuralları kapsar.

4- Resimlerinin Asılması

(1) Rauf Raif Denktaş’ın resimleri, aşağıda öngörülen bina ve yerlerde sürekli olarak asılır:

(A) Devlet dairelerinde ve Devletin tüm resmi binaları ile belediye binalarında;
(B) Kamu kurum ve kuruluşları ile Kamu İktisadi Teşebbüslerinin binalarında;
(C) Kooperatif kuruluşları ile kamu bankalarının binalarında; ve
(Ç) Okullarda, havaalanlarında, limanlarda, kapalı spor salonlarında, kütüphanelerde ve spor federasyonlarında.

(2) Yukarıdaki (1)’inci fıkra kurallarının uygulanmasını sağlama yönünde gerekli tüm önlemler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunca alınır.

5- Rauf Raif Denktaş Müzesi Kurulması

(1) Rauf Raif Denktaş’ın, Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği yer veya yerlerde, “Rauf Raif Denktaş Müzesi” adı ile herkese açık müze veya müzeler açılır ve söz konusu müze veya müzeler sürekli ziyarete açık tutulur.

(2) Rauf Raif Denktaş’ın kişisel eşyaları, kendisine toplumun lideri ve/veya resmi sıfatı nedeniyle verilen armağanlar, ailesi ve/veya arkadaşları tarafından müzeye bağışlanacak eşyalar ve resimler sergilenir.

6- Yönetim Kurulunun Oluşumu ve Müze ile ilgili Kurallar

(1) Rauf Raif Denktaş’ın anısını koruma ve yaşatma amacıyla bir Başkan ve beş üye olmak üzere aşağıda belirtilen toplam altı üyeli bir Yönetim Kurulu oluşturulur:

(A) Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütünden 1 (bir) temsilci, (Başkan)
(B) İçişleriyle Görevli Bakanlıktan 1 (bir) temsilci, (Üye)
(C) Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıktan 1 (bir) temsilci, (Üye)
(Ç) Eski Eserler ve Müzeler Dairesinden 1 (bir) temsilci (Üye)
(D) Rauf Raif Denktaş Vakfından 1 (bir) temsilci, (Üye) ve
(E) Kıbrıs Türk Belediyeler Birliğinden 1 (bir) temsilci. (Üye)

(2) Rauf Raif Denktaş Müzesi ve Anıtı, Yönetim Kurulunun kontrol ve yönetimindedir.

(3) Yönetim Kurulu, Rauf Raif Denktaş Müzesinin ve Anıtının bakım ve onarımına ilişkin her türlü iş ve işlemlerden ve müzedeki eserlerin korunmasından yetkili ve sorumludur.

(4) Yönetim Kurulu, Rauf Raif Denktaş Müzesinin ve Anıtının bakım ve onarımına ilişkin her türlü geliştirme ve yenilik çalışması yapmaya yetkilidir.

(5) Yönetim Kurulu, Rauf Raif Denktaş ile ilgili yurtiçi ve yurt dışında yapılacak her türlü yarışmalarda ve/veya okullarda müfredat olarak yer alması ile ilgili katılım ve/veya görüş ve/veya öneri ve/veya itiraz yapma hakkına sahiptir.

(6) Yönetim Kurulunun görevleri ile çalışma yönetimine ilişkin usul ve esaslar ile yukarıda belirtilen hususların uygulanmasına ilişkin düzenlemeler Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak tüzükle düzenlenir.

7- Rauf Raif Denktaş Müzesinin ve Anıtının Yaşatılması, Geliştirilmesi ve İdamesi

(1) Rauf Raif Denktaş Müzesi ve Anıtının yaşatılması, geliştirilmesi ve idamesi için elde edilecek gelirler aşağıdakilerden oluşur:

(A) Devlet bütçesinden ayrılacak pay, ve
(B) Müze için yapılacak bağış ve yardımlar.

(2) Gelirleri İle İdamesi: Yönetim Kurulu tarafından alınan kararlar, İçişleriyle Görevli Bakanlık ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından yerine getirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Rauf Raif Denktaş Müzesinin ve Anıtının geliştirilmesi ve korunmasına yönelik yapılacak harcama alanlarının belirlenmesinde yetkilidir.

8- Rauf Raif Denktaş’ın Mücadelesinin ve Anılarının Yayınlanması

(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının ve gelecek kuşakların, toplumun varoluş mücadelesi lideri Rauf Raif Denktaş’ı tanımalarına olanak sağlamak amacıyla, yerli ve yabancı basın ve yayın kuruluşlarının yayınları ile Rauf Raif Denktaş’ın yazıları, demeçleri ve konuşmaları ile biriktirdiği belgeler derlenir ve yayınlanır.

(2) Yukarıdaki (1)’inci fıkra kuralları uyarınca gerekli derleme ve yayın hizmetlerinin yürütülmesi ve gerçekleşmesi yönünde Bakanlar Kurulunca gerekli birim oluşturulur.

9- Tüzük Yapma Yetkisi

Aşağıda belirtilen hususların uygulanmasına ilişkin düzenlemeler Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak tüzükle belirlenir:

(1) Rauf Raif Denktaş Müzesi ve/veya Rauf Raif Denktaş Anıtı veya anıları veya eşyaları ile ilgili olan binalarda Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı güvenlik görevlilerinin nöbet tutulması için gerekli önlemlerin alınması;

(2) Milli Bayramlar ile 13 Ocak Ölüm Yıldönümünde kabrinde düzenlenecek Devlet törenine ilişkin hususların saptanması;

(3) Kıbrıs Türk Halkının mücadelesi ve Rauf Raif Denktaş’ın anısının yaşatılmasına yönelik geleneksel eğitim, kültür, sanat veya spor etkinlikleri düzenlenmesi;

(4) Uygun yerlere Rauf Raif Denktaş’ın büstünün dikilmesi;

(5) Rauf Raif Denktaş Anıtı ve yöresinde kat sınırlamasının getirilmesi ve yörenin Rauf Raif Denktaş’a yaraşır bir çehreye kavuşturulması için gerekli düzenlemelerin yapılması;

(6) Rauf Raif Denktaş Müzesinin ve Anıtının yönetimi, ziyaret usulleri ve müzede yer alacak eşyaların korunması ile ilgili önlemlerin alınması.

10- Yürütme Yetkisi

Bu Yasayı, Bakanlar Kurulu yürütür. Bakanlar Kurulu bu yetkisini doğrudan kullanabileceği gibi görevlendireceği Bakanlıklar eliyle de kullanabilir.

11- Yürürlüğe Giriş

Bu Yasa, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

En Popüler

en_USEnglish