Kuzey Kıbrıs’ın ilk ve tek zırhlı kablo üreticisi Cyprocable, halojenden arındırılmış, alev geciktirici özelliğe sahip kablo üretimiyle, olası bir yangın anında büyük avantaj sunuyor.
Bazı noktalarda zorunlu olmalı… Cyprocable Genel Müdürü Hasan Özbek, “Bu özellikteki kabloların hastanelerde, okullarda, alışveriş merkezlerinde, sinema ve tiyatro salonlarında, metrolarda, havaalanı terminal binalarında, otellerde, yüksek binalarda ve toplu konutlarda tercih edilmesi ve kullanımının zorunlu olması gerekiyor.” dedi.
Emine Gül ÖZER
Sanayi Holding bünyesinde 1975 yılında kurulan Cyprocable, 1998 yılında Yakın Doğu oluşumuna katılmasının ardından büyük işlere imza atıyor. Şirket, 1998 yılından bugüne gelinen süreçte Kuzey Kıbrıs’ın ilk ve tek zırhlı kablo üreticisi olmayı başardı. Son olarak ürettiği ‘Halojenden arındırılmış alev geciktirici özelliğe sahip kablolar’, özellikle artan yangın olasılıklarından dolayı büyük ilgi görüyor.
PVC kabloların olası bir yangın esnasında yoğun dumana maruz bırakması, zehirli gaz salınımı gibi olumsuz özelliklerin tümünün, Halogen Free Flame Retardant (HFFR) halojenden arındırılmış, alev geciktirici özelliğe sahip kablolar sayesinde minimuma indirildi.
KIBRIS’a konuşan Cyprocable Genel Müdürü Hasan Özbek, bu projenin kendileri için son derece önemli olduğuna işaret etti, bazı alanlarda bu kabloların kullanımının zorunlu olması gerektiğini belirtti.
Bu kabloların can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz ettiğini belirten Özbek, kullanımın sadece ülkemizle sınırlı tutulmayacağına vurgu yaparak, Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye de bir zaman sonra ihracat gerçekleştireceklerini söyledi.
“Bizim için son derece önemli bir projeydi”
Cyprocable Genel Müdürü Hasan Özbek, halojenden arındırılmış, alev geciktirici özelliğe sahip kablo üretimleriyle olası bir yangın anında büyük avantaj yakaladıklarına dikkat çekerek, yangın önleyici kabloları üretmenin, kendileri için son derece önemli bir proje olduğuna dikkat çekti.
Özbek, “Biliyorsunuz ki yangınlarda her yıl binlerce insan ölüyor, on binlerce kişi yaralanıyor ve büyük maddi kayıplar meydana geliyor. Gelişen teknoloji, şehirleşme, sanayileşme ve enerji tüketiminin artması, nüfusun giderek çoğalması, yangın riskinin ve buna bağlı olarak yangının maddi ve manevi zararlarının artışına da neden oluyor.” dedi.
Hasan Özbek, “Yangınlarda can ve mal güvenliği, kullanılan malzemelerin yangın esnasında göstereceği performanslara bağlı. Yaşanan yangınlarda, kolayca alev alan ve etrafa zehirli gazlar yayan kablolar, şüphesiz ki büyük kayıplara yol açıyor.” şeklinde konuştu.
“PVC’den çok daha büyük avantajları var”
Yangın ihtimali olan alanlarda kullanılacak kabloların, alev iletmeme, halojensiz olma, yangına dayanıklılık ve düşük duman yoğunluğu özelliklerinin arandığının altını çizen Özbek, “Bütün bu özellikler değerlendirildiğinde, halojenden arındırılmış (halogen free) tipteki kabloların tesisatlarda kullanımı, can ve mal güvenliği için oldukça büyük bir öneme sahip diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Kendilerinin üretmiş olduğu ve piyasada çok yaygın olarak kullanılan PVC kabloların, yangın esnasında çok büyük miktarda duman tabakası oluşturduğunu, alev yayılmasının oldukça fazla olduğunu ve oluşan duman tabakasından da insanların zehirlendiğini aktaran Genel Müdür Özbek, şöyle devam etti:
“PVC kabloların yangın esnasında çıkarmış oldukları yoğun duman ve hidroklorik asit, karbonmonoksit, karbondioksit gibi zehirli gazları, halojen free kablolar çıkarmıyor. Bu kablolar yapılarında, flor, klor, iyot, brom ya da astatin gibi zararlı bileşenler bulundurmadıkları için alev ile temas durumunda herhangi bir toksik gazın açığa çıkmasına da sebebiyet vermiyor. Buna bağlı olarak elektronik cihazlarda ve metal aksamlarda korozyon yani oksitlenmeye de sebebiyet vermiyorlar. Alev geciktirici özelliklerinden dolayı alevlerin azalması ve sönmesi durumunda alev almış bu kablolar kendiliğinden sönüyor ve yangını büyütmüyor. Düşük duman yoğunluğu özelliği, tahliye sırasında kurtarma ekipleri ve yangın söndürme çalışanlarına da kolaylık sağlıyor. O yüzden bu kabloların kullanımı yangın esnasında büyük avantaj sağlıyor.” dedi.
“Yangınlar arttıkça talep artıyor”
Son zamanlarda artış gösteren yangınlardan dolayı bu tür kablolara talebin de arttığını aktaran Genel Müdür, “Özellikle bu tip kabloların hastanelerde, okullarda, alışveriş merkezlerinde, sinema ve tiyatro salonlarında, metrolarda, havaalanı terminal binalarında, otellerde, yüksek binalarda ve toplu konutlarda tercih edilmesi ve kullanılması zorunlu olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İnşaat sektöründe kabloların hep geri planda kaldığını fakat kablonun bu açıdan önemi anlaşılmasa da, yangın esnasında öneminin ortaya çıktığını ifade eden Özbek, “Çünkü olası bir durumda kaçışı kolaylaştırıyor, müdahale erken sağlanıyor. O yüzden bu kablolar önem arz ettiğinden, talebi de beraberinde getiriyor.” dedi.
Şu anda sadece ülkemizde kullanılsa da, dış piyasaya da ihraç etme düşünceleri olduğuna dikkat çeken Hasan Özbek, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“CPR yönetmeliğine göre yangına göre tepki performans testlerini de tamamladıktan sonra Güney’e veya Türkiye’ye ihraç edecek duruma geleceğiz. Şu anda TSE’den ilk ve tek Cyprocable olarak bu belgeye sahibiz. Bunu rahatlıkla üretip, piyasaya sunarak, güvenli bir şekilde de kullanabiliyoruz. Bu tip kabloların özellikle
Güvenilir ve belgeli kuruluşlardan tedarik edilmesi gerekiyor. Bu nokta çok önemli.”