Pazar, Haziran 22, 2025
Google search engine
Ana SayfabankalarBankalar Birliği Başkanı Önal açıkladı: Bankalar yüzde 44 büyüdü

Bankalar Birliği Başkanı Önal açıkladı: Bankalar yüzde 44 büyüdü

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, KKTC’de faaliyet gösteren bankaların sağlıklı bir büyüme trendi içinde olduğunu vurgulayarak, bankacılık sisteminin toplam aktiflerinin 329 milyar TL’ye yükseldiğine dikkat çekti.

Sağlıklı büyüme… Başkan Önal, Merkez Bankası’nın, 2024 yılı dördüncü çeyreğine ait verilerinin, bankacılık sisteminin toplam aktiflerinin yüzde 44 büyüme ile 329 milyar TL’ye, mevduatlarının yüzde 37 büyüme ile 256 milyar TL’ye, kredilerinin ise yüzde 42 büyüme ile 126 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı. Önal, 2024 yılında bankacılık sektörünün sağlıklı bir büyüme kaydettiğini belirtti.

“Kâr elde ediyor diye eleştirilemez”… Tahsili gecikmiş alacaklarda yaşanan artışın sektörü rahatsız edecek bir büyüklükte olmadığını anlatan Önal, bankaların öz kaynak kârlılıklarının enflasyonun üzerinde gerçekleştiğini ve kendilerinden beklenen fonksiyonları başarı ile yerine getirdiklerini söyledi. Olgun Önal, “Bir ticari işletme kâr elde ediyor diye eleştirilmemelidir.” diye konuştu.

Emine Gül ÖZER

KKTC Merkez Bankası’nın, 2024 yılı dördüncü çeyreğine ait ekonomik verileri içeren bültenindeki rakamlar bankacılık sektöründeki büyümeye ışık tuttu. Buna göre bankacılık sektörünün 2024 yılı Aralık ayı sonunda aktif toplamı, eylül ayına göre yüzde 9,04 artarak 329 milyar 507,3 milyon TL’ye yükseldi.

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, rapordaki rakamları KIBRIS okurları için yorumladı. Önal, her ne kadar enflasyonun gerisinde kalınsa da bankacılık sisteminin toplam aktiflerinin yüzde 44 büyüme ile 329 milyar TL’ye, mevduatlarının yüzde 37 büyüme ile 256 milyar TL’ye, kredilerinin ise yüzde 42 büyüme ile 126 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekerek, 2024 yılında bankacılık sektörünün sağlıklı bir büyüme kaydettiğini belirtti.

Olgun Önal, tahsili gecikmiş alacaklarda yaşanan oran artışının ise sektörü rahatsız edecek bir büyüklükte olmadığına dikkat çekti.

“Bankalarımız öz kaynaklarını güçlendirdi”

KKTC Merkez Bankası’nın 2024 yılı dördüncü çeyreğine ait ekonomik verileri içeren bültende yer alan verilere göre bankacılık sektörünün aktif toplamı, 2024 yılının Aralık ayı sonunda Eylül ayına göre yüzde 9,04 artarak, 329 milyar 507,3 milyon TL’ye yükseldi.

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bankalardaki aktif büyümeye yönelik şöyle konuştu:

“2024 yılı bankacılık sektörümüzün sağlıklı büyümeye devam ettiği bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar enflasyonun gerisinde kalsak da bankacılık sisteminin toplam aktiflerinin yüze 44 büyüme ile 329 milyar TL’ye, mevduatlarının yüzde 37 büyüme ile 256 milyar TL’ye, kredilerinin ise yüzde 42 büyüme ile 126 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz.”

Bankaların pek çok noktada iyileşme kaydettiğini ve gelişmeye devam ettiğini ifade eden Önal, “Sektörün performans rasyolarına baktığımızda, bankalarımızın sermaye yeterlilik rasyolarını güçlendirdikleri, daha güçlü sermaye yapısı ile çalıştıklarını, toplam öz kaynaklarının 34 milyar TL’yi aştığını, aktiflerinin önemli diyebileceğimiz bir kısmını likit varlıklarda değerlendirdiklerini” söyledi. Önal sözlerine şöyle devam etti:

“Bankalarımızda ödenmesinde güçlükler oluşan kredilerin toplam kredileri içindeki payının düştüğünü, ne miktar ne de oran olarak sektörü rahatsız edecek bir büyüklüğün olmadığını, bu krediler için daha fazla karşılık ayırabilecek durumda bulunduklarını, öz kaynak karlılıklarının enflasyonun üzerinde gerçekleştiğini ve kendilerinden beklenen fonksiyonları başarı ile yerine getirdiklerini söyleyebiliriz.”

“Bir ticari işletme kâr elde ediyor diye eleştirilmemelidir”

Yayınlanan veriler incelendiğinde 2024 yılının Eylül sonu itibarıyla 4.604,5 milyon TL olan sektörün toplam tahsili gecikmiş alacakları, 2024 Aralık ayı sonu itibarıyla yüzde 4,27 azalarak 4.407,9 milyon TL’ye geriledi.

Tahsili gecikmiş alacaklarda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,55 artış görüldü. 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla ise 2024 Eylül ayına göre toplam aktifler yüzde 9,04, toplam öz kaynaklar ise yüzde 16,33 arttı. Toplam aktifler ve öz kaynaklar önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla, yüzde 44,06 ve yüzde 102,15 artış gösterdi.

Tahsili gecikmiş alacaklarda yaşanan oran artışının, sektörü tehlikeye sokup sokmayacağına yönelik açıklamalarda bulunan Önal, ödenmesinde güçlükler oluşan kredilerin toplam krediler içindeki payının düştüğünü, ne miktar ne de oran olarak sektörü rahatsız edecek bir büyüklüğün olmadığını, bu krediler için daha fazla karşılık ayırabilecek durumda bulunduklarını belirterek, bankaların kârları çokça tartışıldığı için bu konuya da değinmek istediğine dikkat çekti.

Önal, “Bankalar ticari kuruluşlardır. Faaliyetleri sonucunda risklerini başarılı yönetmeleri ve kar elde etmeleri beklenmelidir. Bir ticari işletme kar elde ediyor diye eleştirilmemelidir. Bankaların sadece kârlı değil ‘yeterli denilebilecek ölçüde kârlı’ operasyon yürütmeleri zorunludur.” şeklinde konuştu.

Önal, şöyle devam etti:

“Bankaların öz kaynakları bankaların kabiliyetlerinin sınırını oluşturur. Öz kaynakları besleyen en önemli kaynak ise elde ettikleri ve dağıtmayıp biriktirdikleri dönem karlarıdır. Zarar etmeleri durumunda ise öz kaynaklar küçülür, kabiliyetleri kısıtlanır.   Bir bankanın öz kaynaklarını enflasyona karşı korunması için enflasyonun üzerinde bir karla çalışıyor olması gerekli. Bankalarımızın öz kaynak karlılığının yıllar içindeki değişimine, enflasyon ve enflasyondan arındırılmış karlılık oranlarına bakıldığında bazı yıllar negatif, bazı yıllar ise ölçülü pozitif kârlılıklarla çalışıldığı görülmektedir.”

Rakamlarla 2024 yılı 4’üncü çeyrek raporu

KKTC Merkez Bankası’nın, 2024 yılı dördüncü çeyreğine ait raporda yer alan verilere göre bankacılık sektörünün aktif toplamı, 2024 yılının Aralık ayı sonunda Eylül ayına göre yüzde 9,04 artarak 329 milyar 507,3 milyon TL’ye yükseldi.

2024 yılı Aralık ayı itibarıyla sektörün brüt krediler toplamı 130 milyar 954,3 milyon TL, mevduat toplamı ise 256 milyar 355 milyon TL oldu. 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla, pasif toplamının yüzde 77,80’i mevduat, yüzde 10,32’si öz kaynaklar, yüzde 5,95’i bankalara borçlar ve yüzde 5,93’ü ise diğer pasifler kalemlerinden oluşuyor.

2024 yılı Aralık ayı itibarıyla kredi türleri içerisinde işletme kredileri 88 milyar 867,1 milyon TL ile ilk sırada yer alırken, tüketici kredileri ise 22 milyar 41,5 milyon TL ile ikinci sıradaydı. Bir önceki çeyreğe göre Türk parası cinsinden mevduatta yüzde 21,3, yabancı para cinsinden mevduatta ise yüzde 2,42 artış gerçekleşti.

Tahsili gecikmiş alacaklar hariç Türk parası mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 64,42, yabancı para mevduatın krediye dönüşüm oranı ise yüzde 44,45 oldu.  Bankacılık sektörünün öz kaynakları 2024 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 102,15 artış göstererek 34 milyar 5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

En Popüler

tr_TRTurkish